koulutus
Uutinen

Kyberturvahankkeille saatavissa paljon EU-rahaa – uusi verkosto tarjoaa tietoa hankkeista jäsenyrityksille

26.10.2022 klo 13.18

Kyberala ry järjesti yhteistyössä Business Finlandin kanssa tilaisuuden kyberturvallisuuden EU-rahoituksesta yrityksille Etelärannassa 12.10.2022. 

Kyseessä oli lähtölaukaus Kyberala ry:n työlle kyberturvallisuuteen kohdistuvan EU-rahoituksen kotiuttamiseksi ja suomalaisten toimijoiden saattamiseksi eurooppalaisiin hankekonsortioihin. 

EU-hankerahoitukseen liittyvä neuvonta ja tuki on Suomessa kroonisen aliresursoitua verrattuna kotimaiseen rahoitukseen – tarkkaa ja kattavaa kokonaiskuvaa ei ole oikein kenelläkään tällä hetkellä.  

Kyberala ry:n toimitusjohtajan Peter Sundin mukaan nyt tavoitteena on luoda verkosto, jossa jäsenyritykset saavat hankkeista oleellista tietoa oikeaan aikaan. 

– Jäsenet voivat etsiä kumppaneita sekä halutessaan jakaa tietoa ja verkostojaan muille. Isot ja kokeneet toimijat olisivat tärkeässä roolissa vetureina verkostossa. Pyrkimyksenä myös ennakkovaikuttaa rahoitusohjelmien työ-ohjelmien sisältöön, Sund kertoo. 

Tilaisuuteen osallistui useiden Kyberala ry:n jäsenyritysten edustajia, suurin osa pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Business Finlandin asiantuntijat Pekka Rantala ja Pauli Stigell esittelivät heille kyberturvallisuuden keskeiset rahoitusohjelmat, jotka ovat Horisontti Eurooppa -ohjelma huippututkimukselle – koko ohjelman rahoitus vuosina 2021–2027 on 95 miljardia euroa, ja saatavilla on jopa 100 % rahoitusta – sekä Digitaalinen Eurooppa -ohjelma digitaalisen kapasiteetin rakentamiseen Euroopassa – ohjelman rahoitus 7,6 miljardia euroa 2021–2027. Digitaalinen Eurooppa ohjelmasta on saatavilla kyberturvallisuuteen jopa 1,65 miljardia – rahoitusosuus on lähtökohtaisesti 50 %, pk-yrityksille 75 %.

F-Securen Marko Komssi kertoi EU-rahoituksen mahdollisuuksista yrityksen näkökulmasta. Komssi suositteli lämpimästi hakemista. Hänen mukaansa kannattaa yrittää saada hankekumppaneiksi aikaisemmin rahoitusta saaneita tahoja tai hankekoordinaattoreita. Menestys tuo menestystä: jos hanke sujuu hyvin, niin voi odottaa kutsuja tuleviin konsortioihin, kun sana kiirii. 

Tilaisuus päättyi innostuneissa ja motivoituneissa tunnelmissa. Tärkeäksi ja kiinnostavaksi koettu aihe herätti osallistujissa paljon kysymyksiä puhujille ja spontaania keskustelua.