Peter ja Jogi
Blogi

6 ehdotusta: Suomen digitaalista turvallisuutta on parannettava

”Kyberpuolustus on parhaimmillaan ennaltaehkäisyä, rauhanajan riskienhallintaa ja rikostentorjuntaa.” Kirjoittavat Peter Sund, Kyberala ry:n toimitusjohtaja ja Antti ”Jogi” Poikola, johtava datatalouden asiantuntija Teknologiateollisuuden blogikirjoituksessa.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on nostanut keskustelun kyberturvallisuudesta kaikkien huulille. Tiedämme, että Suomessakin on liikkeellä vaarallisia haittaohjelmia. Lisäksi on havaittavissa, että kybervakoilu on aktiivista ja kyberhyökkäykset esimerkiksi yritysten tuotanto- ja automaatiojärjestelmiin ovat lisääntyneet. Virinnyt tietoisuus kyberuhista on muuttumassa myös toimenpiteiksi esimerkiksi valtion kyberturvallisuuteen kohdentaman rahoituksen muodossa.

Kriisiin reagoitaessa on kuitenkin riskinä, että digitaalinen turvallisuus ymmärretään suppeasti kriisiaikojen kyberpuolustukseksi eikä resursseja kohdenneta parhaalla mahdollisella tavalla. Kyberpuolustuksen tärkeimmät elementit syntyvät rauhanajan pitkäjänteisestä riskien ennaltaehkäisytyöstä.

Valtiollistenkin kyberhyökkäysten torjunnan etulinjassa ovat kaikkien organisaatioiden tietoturvainsinöörit. Rauhanajan kyberrikolliset hyödyntävät samoja keinoja ja haavoittuvuuksia kuin valtioiden kriisiaikoina hyödyntämät toimijat. Vastaavasti kyberturvallisuuden parantamisesta on hyötyä niin kriisien aikana kuin niiden välilläkin.

Hieman yksinkertaistaen lähes kaikki todennäköiset uhat voidaan torjua modernilla kyberhygienialla eli laadukkaalla virustutkalla, asiallisella pääsyn ja identiteetin hallinnalla, ohjelmistojen päivittämiskäytännöillä sekä datan suojaamismenetelmillä. Tällöin häiriöitilanteita ilmenee vähemmän ja ne ovat vähemmän vahingollisia.

Yhteiskunnan digitaalisen turvallisuuden parantamiseen tarvitaan verkostomaista yhteistekemistä yritysten ja julkisen hallinnon välillä. Kaikki yritykset ja organisaatiot vastaavat omasta digitaalisesta turvallisuudestaan, mutta valtiolla on keskeinen rooli lainsäätäjänä, rikostentorjunnassa ja myös esimerkin näyttäjänä.

Lue koko teksti Teknologiateollisuuden nettisivuilta

Peter Sund, Kyberala ry:n toimitusjohtaja, peter.sund@teknologiateollisuus.fi, @PeteSund
Antti ”Jogi” Poikola, johtava datatalouden asiantuntija, antti.poikola@teknologiateollisuus.fi, @apoikola